Το πρόγραμμα «Προσεγγίσεις Πολιτισμών» αποτελεί μια καινοτόμο εκπαιδευτική προσέγγιση μέσα από την οποία μπορούμε – μαθητές και εκπαιδευτικοί - να μελετήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε βάθος και σε πολλά, διαφορετικά πεδία και να τον συσχετίσουμε με άλλους πολιτισμούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή στο διάβα της ιστορίας.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο ως την τελευταία τάξη του Δημοτικού, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Η μέθοδος προσέγγισης είναι ομαδική και διαλογική, με ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, εμπλουτισμένη με πλήθος βιωματικών δράσεων. Καθώς είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, βιωματικό και διαδραστικό, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να το προσαρμόζουν συνεχώς στις εκάστοτε συνθήκες, ανάγκες και ενδιαφέροντα της σχολικής ομάδας.
Οι επιδιωκόμενοι στόχοι για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς είναι οι εξής:
ενώ την επόμενη σχολική χρονιά θα προστεθεί και το σχετικό με το επετειακό έτος από την Επανάσταση του 1821:
Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των προγραμμάτων ανήκει στη δρ. Χαρά Ανδρεΐδου, εκπαιδευτικό, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, αρχαιολόγο και συγγραφέα. Η Χαρά Ανδρεΐδου, με την πολύτιμη στήριξη του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Δ/νσης ΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης, Αθανάσιου Φροσύνη, και την ενθουσιώδη συνεργασία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, καταβάλλουν συνεχώς κάθε προσπάθεια για την επιτυχή υλοποίηση των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και για την κατά το δυνατόν ευρύτερη και γόνιμη διάχυση των αποτελεσμάτων τους.
Στόχος μας είναι να αποτελέσουν έναυσμα για την περαιτέρω συμμετοχή της εκπαιδευτικής μας κοινότητας στο όραμα ενός σύγχρονου και ευέλικτου μοντέλου εκπαίδευσης, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και εναρμονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις στην εκπαιδευτική φιλοσοφία του 21ου αιώνα.